Skip to main content

FINISHING

WIJ VOORZIEN DE JUISTE NABEHANDELING

Poedercoaten

Poederlakken is een elektrostatisch verfproces waarbij met perslucht, negatief geladen poeder op een geaard werkstuk verstoven wordt. Hierdoor blijft het poeder tijdelijk plakken, waarna het in een oven gesmolten of uitgemoffeld wordt.

Poederlak wordt in z'n breedste vorm toegepast op verschillende metalen variërend van dun plaat- en profielmateriaal tot en met zwaar constructiestaal.

De verf is niet vloeibaar maar wordt geleverd in poedervorm. De poederdeeltjes bevatten bindmiddel, pigment en hulpstoffen.

Het voordeel van het poederlakken is dat er bij dit lakproces geen oplosmiddelen vrijkomen. 

Elektrolytisch verzinken

Het elektrolytisch verzinken wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het beschermen van staal tegen corrosie, maar er zijn ook andere toepassingen mogelijk. De redenen voor dit ruime toepassingsgebied zijn dat zink, als onedel metaal, staal tegen corrosie beschermt, dat het op alle gebruikelijke manieren galvanotechnisch kan worden aangebracht en dat het betrekkelijk goedkoop is. 

Het aanbrengen via elektrolyse van een zink-ijzerlaag verbetert aanzienlijk het aspect en zorgt voor een verhoogde productwaarde. De kleur verhoogt sterk de corrosieweerstand. 

Anodiseren

Anodiseren is een oppervlaktebehandeling om metalen zoals aluminium en titanium te voorzien van een oxidelaag.

Anodiseren gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De oxidelaag is hard, poreus en slijtvast. Daarna kan door afsluiten van de poriën (sealen) de corrosiebestendigheid worden verbeterd.

Vernikkelen

Vernikkelen is het proces waarbij een metaal (meestal staal) voorzien wordt van een laagje nikkel. Dit vormt een beschermlaag die het metaal beschermt tegen roest en andere corrosie. Er zijn twee methodes:

  • chemisch (ook wel stroomloos of autokatalytisch) vernikkelen: hierbij wordt het voorwerp ondergedompeld en vinden autokatalytische chemische reacties plaats in een bad;
  • galvanisch of elektrolytisch vernikkelen: het voorwerp wordt in een bad gehangen en vernikkeld door middel van elektrolyse, waarbij het als kathode fungeert.

Galvaniseren

Galvaniseren (ook: galvanisatie, galvanotechniek of elektroplating) is een methode die gebruikmaakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal.

Door middel van galvaniseren kan bijvoorbeeld een ijzeren plaat worden voorzien van een laagje zink (elektrolytisch verzinken), nikkel (vernikkelen) of chroom (verchromen) om het meer corrosiebestendig te maken of mooier te laten glanzen.

Door een metalen werkstuk van een deklaag van een ander metaal te voorzien, kan men profiteren van de eigenschappen van beide metalen.

De voordelen van de deklaag kunnen zijn:

  • minder gevoelig voor corrosie (bijvoorbeeld roesten)
  • een fraaier uiterlijk (glans en kleur)
  • krasbestendigheid, wat samenhangt met de hardheid van het materiaal
  • gewenste elektrische eigenschappen, zoals de geleidbaarheid.

Glasparelstralen

Glasparelstralen is een bewerkingstechniek, waarbij met glazen kogels (glasparels) een oppervlak van een relatief zacht materiaal wordt bekogeld. Hierdoor worden de mechanische eigenschappen verbeterd. Wordt daarentegen gebruikgemaakt van gebroken glaskorrels, dan wordt het oppervlak ontdaan van verontreinigingen en opgeruwd. In dat geval is de bewerking gelijk aan die van zandstralen. In plaats van zand wordt dan glas gebruikt. Het is dus zeer belangrijk om bij het glasparelstralen, om het oppervlak te verbeteren, geen gebroken glazen korrels te gebruiken.

Beitsen / Passiveren

Roestvast staal is een legering van ijzer, chroom, nikkel en diverse andere elementen en onzuiverheden. Tijdens de productieprocessen vormen deze onzuiverheden carbiden en verliest roestvast staal in veel gevallen geheel of gedeeltelijk zijn corrosiewerend vermogen. Door slijpen, contact met ijzer, draaien, frezen, lassen en andere warmtebehandelingen gaat de oorspronkelijke austenietstructuur verloren. De roestvast – staalconstructie verliest in deze gevallen haar capaciteit tot spontane oxidevorming. Daarom is het noodzakelijk om constructies van roestvast staal, na de diverse bewerkingen, chemisch te ontdoen van alle mogelijke onzuiverheden. Dit kan best gebeuren door beitsen in een mengsel van zuren. Door de inwerking van deze beitszuren verliezen onzuiverheden, lasverkleuring, ingedrukte ijzerdeeltjes hun hechting met het basismateriaal. Na het beitsen volgt een goed uitgekiende spoelprocedure.

Bij het passiveren vormt zich een beschermende dichte en goed hechtende oxidehuid. 
Door het beitsen en passiveren krijgt het roestvast staal zijn oorspronkelijke eigenschappen terug. De oorspronkelijke gladheid van het materiaal blijft nagenoeg behouden. Het roestvast staal verkrijgt een mooie, egale, satijngrijze finish.

Je kan bij ons ook prijs aanvragen voor het walsen, draaien/frezen en 3D-buislasernijden van onderdelen.

Indien je de gewenste nabehandeling hier niet terug kan vinden, gelieve ons even te This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
Zo kunnen we kijken als de gewenste nabehandeling al dan niet mogelijk is.


We komen altijd tot het gewenste eindresultaat!